Denizli | Çivril Belediyesi,denizli, çivril, miryekefalon, ışıklı gölü, tokalı kanyonu, akdağ tabiat parkı, beycesultan höyüğü, miryokefalon savaşı

Çivril belediyesi, dedeköy camii, serbanşah camii, eumenia, ışıklı antik kenti, bayat camii, akköprü, kavakköy köprüsü

Denizli | Çivril Belediyesi,Çivril,belediye,denizli,Miryekefalon

Hızlı Menü
Çivril Belediyesi
15 Temmuz

Işıklı Gölü (Nilüferler-Tekne Turu)

Işıklı Gölü Deniz ili Çivril ovası üzerinde yer alan bir tatlı su gölüdür. Büyük Menderes ırmağı Işıklı Gölü’nde çıkar. Göl su kuşları için önemli bir yaşam, yumurtlama, kuluçka, ve göç ortam oluşturmaktadır.  Bölgede kuluçkaya yatan arasında Küçük balaban, Alaca balıkçıl, küçük büyük ak balıkçıl, Erguvan balıkçıl, çeltikçi, boz kaz, angıt, pasbaş dalağan, deniz kartalı, saz delicesi, kızıl şahin, uzun bacak, Gülen sumru, Kır incir kuşu önemli örneklerdir. Gölün taşıdığı potansiyel nedeniyle önemli Kuş Alanı (en) (ÖKA) ilan edilmesi önerilmiştir. Günümüzde göl sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri amaçları ile değerlendirmektedir. Göl, kerevit vebasının 1986  sonbaharında Türkiye’de görüldüğü ilk yerdir.

Göl, su kuşları içinde önemli bir yaşam ortamı oluşturmaktadır. Bölgede kuluçkaya yatan türlerden; Küçük Baladan, Alaca Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru ve Kır İncirkuşu en önemli örneklerdendir. Kışın gölde gözlenen su kuşları arasından Küçük karabatak, büyük ak balıkçıl, sakarca, bölün toz kaz, çamurcun, kıl ördek,  kepçel, batak çulluğu örnek verilebilir. Gölde yaşam süren Küçük Karabatak (maks.140), Sakarca Kazı (maks.3100), Boz Kaz (maks.920), Çamurcun (maks.1080) örnek verilebilir. Ayrıca Deniz Kartalı, Sakallı Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartlalı (maks.16), Şah Kartal, Bıyıklı Doğan, Ulu Doğan bölgede kışlayan yırtıcılardır. Ayrıca Akdoğan’dan su içmeye gelen yaban domuzu ve geyik de görülmektedir.