ÇİVRİL'DE MİRYOKEFALON ZAFERİ COŞKUYLA KUTLANDI

Anadolu'nun tapusunun alındığı Miryokefalon savaşının 845'inci yıl dönümü, savaşın geçtiği Çivril İlçesi’nde kutlandı.

ÇİVRİL'DE MİRYOKEFALON ZAFERİ COŞKUYLA KUTLANDI

17 Eylül 1176 tarihinde Anadolu Selçuklu Sultanı 2’nci Kılıçarslan ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılan Miryokefalon Savaşı'nın 845'inci yıl dönümü, savaşın gerçekleştiği Çivril İlçesinde  kutlandı. Kutlama programı Denizli'de yapılan törenle başladı. Denizli Delikli Çınar meydanında bulunan Atatürk anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan tören öğleden sonra savaşın yaşandığı Çivril Küfi vadisinde devam etti. Miryokefalon Zaferinin Çivril açısından çok farklı bir öneme sahip olduğunu belirten Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, "1071 yılında Malazgirt Savaşı ile biz bu topraklara akın akın gelmeye başladık. Miryokefalon Zaferi ile biz Anadolu topraklarının tapusunu almışız. Anadolu'nun tapusunun alındığı savaşın bu topraklarda meydana gelmiş olması bizlere ayrı bir gurur veriyor. Anadolu'nun her bir karış toprağında şehit kanı var. Bizler, bu memleketin kıymetini bilmeliyiz. Bu topraklar 7 bin yıldır yaşantının devam ettiği topraklardır. Geçmişte olduğu gibi bugünde düşmanın gözü verimli toprakların, suyun ve havanın olduğu bu güzel topraklardadır ; fakat bizler bu coğrafyada yaşadıkça bu emellerine ulaşamayacaklar. Anadolu'nun  kapılarının Türklere açıldığı 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Çivril’de gerçekleşen Miryokefalon savaşı ile bu süreç artık tamamlanmış ve Anadolu Türk toprağı olmuştur. Bu savaş bizim için ilçemiz için ayrı bir öneme sahiptir. 2021 yılı Mart ayında Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi 17 Eylül tarihini Miryokefalon zaferinin kutlama günü olarak belirlenmesine dair bir karar aldı. Çivril Belediyesi Meclisi de bu konuda bir karar aldı. İlk defa Denizli şehir merkezinde  Miryokefalon Zaferini  kutladık. Bu kutlamaları yapmaya hakkımız var. Çanakkale zaferimiz de Malazgirt zaferimiz de Miryokefalon zaferimiz de bizim. Miryokefalon zaferinin Çivril'de kazanıldığına dair bir ihtilaf yok. Bu zafer Çivril'de kazanılmıştır;  ama bu zafer sadece Çivril'in zaferi değildir. Bu zafer ülkenin zaferidir. inşaallah önümüzdeki  yıllarda Miryokefalon Çivril Zaferi diye yurdumuzun her noktasında bu zafer kutlanacak. Küfi Boğazını zafer alanı kutlama alanına dönüştürmek için bir çalışma başlattık. Önümüzdeki yıllarda daha coşkulu törenleri burada yapmak istiyoruz. Bu bölgeye bir anıt dikmek istiyoruz. Çocuklarımıza Miryokefalon savaşının önemini anlatmak zorundayız. düşmanların gözünün nasıl 1176 da burada olduğu bizleri bu topraklardan atmak için haçlı ordusunun buralara geldiğini hatırlatmamız lazım. Katılımlarınızdan dolayı sizlere çok çok teşekkür ediyoruz. Bu topraklar için şehit olmuş, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.

22.09.2021 06:02